Skip to content Skip to footer

Over ons

Welkom in het Comic Art Museum

Het Comic Art Museum & Hotel is een initiatief van architect en gepassioneerd stripverzamelaar Marc Noël. Het CAMH nodigt zowel stripliefhebber als stripexpert uit op een uitdagende en vrijmoedige tocht doorheen 1.750 m² geschiedenis van de Vlaamse en Belgische strip.

De Negende kunst heeft een plaats veroverd in verschillende musea in binnen- en buitenland. Een museum  gewijd aan de geschiedenis van de  Vlaamse en Belgisch strip is echter noodzakelijk. Reden genoeg voor initiatiefnemer Marc Noël om  meer dan 1.800 items uit de eigen collectie en diverse stichtingen en andere topverzamelaars een thuis te geven in dit museum, gelegen in de schaduw van het Gentse Gravensteen.   De collectie bestaat uit originele tekeningen, platen, schilderijen, strips en objecten.  Het is de bedoeling een volledig overzicht te geven van de Belgische stripwereld in de 20e eeuw.   


Originele platen van « Howard Flynn », « Bruno Brazil » en « Ringo »
William ( Van Cutsem ) Vance 

Het CAMH in cijfers

  • 1750 m² museum
  • 22 zalen
  • Meer dan 1800 originele items
  • 3 eventruimtes
  • Tijdelijke tentoonstellingen
  • Workshops en seminaries
  • Museumshop
  • Brasserie

Stripcultuur is er om te beleven

“Ik vind het belangrijk dat je in de wereld van Blake en Mortimer, Suske en Wiske, Alex of Kuifje gezogen wordt, want net die persoonlijke ervaring is de grote drijfveer van mijn collectie” aldus Marc Noël. Het CAMH mikt op een juiste mix van beleving en wetenschappelijke sérieux.  Het is een museum waar de toeschouwer meer doet dan enkel plaatjes kijken. Het CAMH brengt enkele iconische scènes letterlijk in beeld. De bezoeker wandelt doorheen een scene van het Suske en Wiske album “Het Eiland Amoras” en ziet Sus Antigoon doorheen de poort vliegen. Of hij wordt gedropt in het commandocentrum van de keizer van het Gele Rijk uit het Geheim van de Zwaardvis. Het museum werkt hiervoor onder andere samen met Luc Cauwenberghs, de beeldhouwer van onder andere  Jan Fabre en Kamagurka. Marc Noël ziet hier één van de grote opdrachten in voor het museum: “De Belgische en vooral Vlaamse strip heeft een heel eigenzinnige en karikaturale kijk op de maatschappij, in de beste traditie van het Belgisch surrealisme en absurdisme.

De leuze van oprichter Marc Noël von Tegethoff

Lokaal, internationaal en open naar andere kunsten

Naast de permanente tentoonstelling organiseert het stripmuseum tijdelijke thematische exposities per jaar. Binnen het CAMH is ook een stripgalerij aanwezig, dé locatie voor Belgische en internationale auteurs om hun werk tentoon te stellen.   Naast tentoonstellingen zullen er ook stripveilingen georganiseerd worden in de eventzaal.

Historische en hedendaagse architectuur

Het gebouw aan de Lievestraat 5 is een authentieke dieptewoning uit de 16de eeuw dat grenst aan het Sint Augustijnenklooster en het Vredeshuis. Aan de Augustijnenkaai 2 is er een tweede 16°eeuws  gebouw dat de ingang wordt van het striphotel.

De twee historische gebouwen zijn via de binnenkoer met elkaar verbonden door een hedendaagse, robuuste architectuur.
Marc Noël heeft als architect getracht een evenwicht te creëren tussen het hedendaagse als het historische Gent.  De ideale locatie voor het museum van de negende kunst, waar zowel oud als nieuw wordt samengebracht.

The sky isn’t the limit voor het CAMH en de Belgische strip.

Opening deze zomer